Top 10 destinații în Banatul Montan

1. Calea Ferată Oravița – Anina, supranumită și „Semeringul Bănățean”, este cea mai veche cale ferată montană din România. Cei 34 de kilometri ai celei mai spectaculoase căi ferate din România pot fi parcurși în aproximativ două ore, și asta datorită traseului dificil. Traseul este supranumit și „Semeringul Bănățean” datorită asemănării cu calea ferată „Semering” din Austria. În acest moment, pe linia Oravița – Anina circulă un singur tren format dintr-o locomotivă diesel electrică, construită special pentru această cale ferată, și două vagoane necompartimentate, cu bănci de lemn, construite în anul 1930.

Distanta Reșița – Anina – 30 minute cu masina

2. Cheile Nerei sunt cele mai lungi și cele mai frumoase chei din țara noastră, dar și din Europa, în care turiștii pot admira un peisaj de o unicitate aparte. Cheile sunt formate de râul Nera, între Șopotul Nou și Sasca Română. Lacul Dracului, Lacul Ochiul Beiului sau Cascadele Beușnița sunt doar câteva dintre spectacolele naturii care pot fi admirate în Cheile Nerei.

Distanta Reșița – Sasca Montana  – 1 ora și 30 minute cu mașină

3. Clisura Dunării cuprinde cel mai lung și mai frumos defileu din Europa, și anume Defileul Dunării. Apele Dunării au săpat în granit și calcar acest defileu fascinant, cu sectoare înguste și bazine depresionare.

Distanta Reșița – Moldova Noua – 1 ora și 40 minutecu masina

4. Zona turistică Herculane este una dintre cele mai cunoscute zone din Banat, datorită stațiunii Băile Herculane, dar și al Parcului Național „Domogled – Valea Cernei”. Deși se află la altitudinea de doar 168 de metri, în Băile Herculane se poate respira aer ionizat ca la 1.500 – 2.000 de metri, comparabil cu cel din Alpii elvețieni sau de la Cascada Niagara.

Distanta Reșița – Băile Herculane – 1 ora și 40 minute cu masina

5. Cascada Bigăr a devenit, odată cu promovarea care i s-a făcut într-o revistă internațională de turism, una dintre cele mai dorite destinații de vacanță. Cascada Bigăr, un fenomen al naturii de o frumusețe rară, a fost prezentată drept una dintre cele mai fascinante cascade din lume.

Distanta Reșița – Cascada Bigar – 1 ora cu masina

6. Munții Semenic și Cheile Carașului ascund frumuseți naturale cu o valoare deosebită. Rezervația naturală Cheile Carașului cuprinde fenomene carstice spectaculoase, cheile îi impresionează pe turiști prin sălbăticia și lungimea lor. Aici se află și cea mai mare concentrare de peșteri din România, aproximativ 300.

Distanta Reșița – Semenic – 50 minute cu mașina

7. Teatrul Vechi „Mihai Eminescu” din Oravița. o bijuterie unică a barocului vienez din Banatul Montan. Acesta este primul teatru zidit din România, fiind inaugurat în anul 1817. Vizitatorii sunt fascinați de frumusețea și bogăția arhitecturală a clădirii teatrului.

Distanta Reșița – Oravita – 50 minute cu mașina

8. Muzeul de locomotive cu abur din Reșița este amenajat în aer liber în zona Triaj. Muzeul a fost inaugurat în anul 1972, iar turiștii pot admira aici 16 locomotive cu abur trase pe linie moartă. Punctele de atracție ale muzeului sunt locomotiva „Resicza” și locomotiva forestieră „Principesa Elena”.

Distanta Reșița – 5 minute

9. Lacul și Peștera Buhui sunt două locuri minunate din Banat, care nu trebuie ratate de turiștii care ajung în vestul țării. Lacul Buhui reprezintă o oază de verdeață și liniște, fiind amenajat pe cursul râului Buhui. Peștera Buhui se află în Munții Aninei, este cea mai mare peșteră din Banat și dezvăluie adevărate frumuseți carstice.

Distanta Reșița – Anina – 30 minute

10. Morile de apă de la Rudăria reprezintă o rezervație de mulinologie unică, fiind cel mai întins parc de mori de apă din Europa. Salba de 22 de mori de apă cu ciutură se întinde pe trei kilometri, pe Valea Rudăriei, în apropierea localității Eftimie Murgu. Foto: Banatul Montan – Ghidul tău turistic

Distanta Reșița – Rudăria – 1 ora și 15 minute

Mulțumim Banatul Montan pentru realizarea acestui top !